utorok 27. marca 2018

Žil som skvelý život | Recenzia | Ema Liber

Názov: Žil som skvelý život
Autor:
Patrick Swayze a Lisa Niemi

Orig. názov:  The Time of My Life
Vydavateľstvo:
Aktuell

Rok vydania:
2010

Počet strán:
252

Väzba: pevná
Anotácia: Patrick Swayze sa v priebehu svojej vyše tridsaťročnej kariéry vo svete baletu, na striebornom plátne a v televízii stal pojmom. Bol známy svojou všestrannosťou, zápalom pre vec i odvahou a získal si srdcia mnohých divákov. V decembri 2008 však Patrick verejne oznámil, že mu diagnostikovali rakovinu pankreasu v pokročilom štádiu. Nikdy sa nevzdával, a preto aj teraz odmietol pripustiť, aby ho choroba zrazila na kolená. Svojou statočnosťou inšpiroval nielen svojich priaznivcov, ale aj pacientov chorých na rakovinu. Jeho kniha spomienok, písaná srdcom a múdrosťou, však rozpráva nielen o tom, ako čelil svojej cho robe. Sviežim spôsobom v nej spomína na detstvo strávené v Texase, na osobné problémy, ktoré musel riešiť, na prvé vykročenie k sláve po tom, čo v televíznom seriáli Sever a Juh stelesnil jednu z hlavných postáv. Jeho film Hriešny tanec a Duch znamenali obrovský komerčný úspech. Swayze značnú časť knihy venuje aj svojej manželke Lise Niemi, známej scenáristke a režisérke. 



Je veľmi ťažké preraziť v Hollywoode. Hlavne, ak sa chcete stať hercom kvalitných filmov a odmietate svoje meno zaškatuľkovať iba do jedného žánru či roly. Patrick sa bál, že bude vždy ten čo sa "pretrsal" do filmového šoubiznisu.
Matka Patricka alebo "malého Buddyho", mu vybrala meno podľa predstavy, že sa bude perfektne vynímať na plagátoch. Ešte pred narodením vedela, že z neho bude veľká hviezda. A mala pravdu.
Veď malý Buddy bol nie len skvelý tanečník, ale neskôr sa ukázalo, že aj skladateľ, spevák, herec, milovník koňov a pilot.



zdroj: weheartit.com
Kniha má už 8 rokov, no ja som sa rozhodla do nej pustiť z dôvodu, že Patrick Swayze patril medzi najzaujímavejších hercov Hollywoodu. Určite sme už všetci videli legendárny Hriešny tanec alebo dojemného Ducha. Nečakajte, že sa ale bude táto kniha venovať iba tým najväčším highlightom z jeho života. Nie. Patrick vám porozpráva všetko, od začiatku jeho tanečnej kariére ako tínedžer až po tragické oznámenie jeho dovtedy najväčšieho boja v živote. Prejdete si s ním veselé, smutné aj náročné chvíle v súkromí aj v kariére.

"Za celý život som nikdy nevzdal boj, už odvtedy,
čo sa na mňa v škole vrhlo päť chalanov naraz.
Teraz sa určite nevzdám."


Štýl rozprávania je veľmi jednoduchý. Ako keby ste si s Patrickom sadli na gauč s teplým čajom v ruke a na stole by ležal album fotografií čakajúc, kým ho celý prelistujete. Pekne postupne.
Som rada, že sa Patrick nebál otvoriť aj staré rany a priznať sa k svojim chybám, ktoré v živote spravil. Lebo nikto z nás nie je neomylný, všakže. 
Zároveň z rozprávania cítiť, že je Patrick jemný, citlivý a slušný muž s veľkou pokorou, ale najväčším odhodlaním žiť. To odhodlanie sa, ale nedostalo do opisu istých situácií. Veľakrát sa nám ospravedlňoval za "nepríjemný opis" alebo hanblivé veci (aj keď to súviselo napr. s návštevou doktora a vyšetrením moču). Úprimne by mi vôbec nevadilo trochu priamejšie vysvetlenie bez hanby.
Takisto by ste mali knihu prečítať za rýchly čas - písmená sú väčšie a vety, ako som už spomínala, jednoduché.



Keď sa nato, ale pozrieme ako na celok, kniha je príjemnou spomienkou na Swayzeho život. Spomienkou nato čím si musel prejsť, čo dokázal a čo po sebe zanechal pre ďalšie generácie. Pretože každý z nás má na niečo vplyv. A verím, že aj sám Buddy si uvedomil, aký hodnotný život mal a koľkých ľudí ovplyvnil.
Večerný oddych, cestovanie v autobuse alebo čítanie pod lavicou - táto kniha sa nato perfektne hodí. Nič náročné, len jednoduchý príbeh skvelej osoby s obrovským srdcom. Pretože ak ste aj predtým tohto herca nepoznali, po prečítaní ho budete milovať ako svojho kamaráta



Hodnotím 4.5/5 hviezd.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem Vám za komentár a majte krásny deň!