sobota 17. februára 2018

Ku-klux-klan. Tady bydlí láska │ Recenzia │ Ema Liber

Názov: Ku-klux-klan. Tady bydlí láska
Autor:
Katarzyna Surmiak-D
omańska
Orig. názov:  Ku Klux Klan: Tu mieszka miłość
Vydavateľstvo:
Absynt
 
Rok vydania: 2017 
Počet strán: 297   
Väzba: brožovaná 
Anotácia:„Když se do bílé polevy dostane byť jen jedna kapička jiné barvy, už nikdy nebude sněhobílá. S lidmi je to stejné.“ Takto učí královna Ku-klux-klanu malé děti, jak správně připravit vánoční dort.
Co je to vlastně Ku-klux-klan a jak je vůbec možné, že myšlenky nepatřící do 21. století jsou stále živé a v rozkvětu? Děsivé obrazy hořících pochodní a bílých hábitů totiž nepocházejí ze středověku, jsou poselstvím dneška.
Odpověď hledá polská reportérka Katarzyna Surmiak-Domańska přímo na sjezdu Ku-klux-klanu ve státě Arkansas, kde tuhle extremistickou organizaci prozkoumala zblízka. Protože právě tady se tahle „bílá organizace“ před sto padesáti lety zrodila, tady vycházely pohlednice připomínající lynče Afroameričanů a tady i dnes můžete v lesích potkat postavy s pochodněmi zahalené do bílých kukel. Kniha Katarzyny Surmiak-Domańské Ku-Klux-Klan. Tady bydlí láska se dostala do finále prestižní polské literární ceny Nike.


Rasizmus alebo rasová nerovnosť je stále aktuálnou témou aj v dnešnom svete. Ľudia inej rasovej príslušnosti sú nie len diskriminovaní v oblasti práci, vzdelávania a v iných základných činnostiach života, ale sú doživotne označení "ako tí farební, hlúpi a menejcenní".
V dnešnej dobe sa rasizmus stal hlavným slovom nenávisti v rôznych kútoch sveta, nie len u ľudí bielej rasy.

V knihe od Absyntu sa autorka venuje Ku-klux-klanu, rasistickej organizácii, v USA. Nemusím vám hádam predstavovať čo KKK vlastne je. Za poznámku stojí, že vznikli v období občianskej vojny Sever proti Juhu ako lacná zábava pre bielych. Keď sa nato pozriete dnes - už to také zábavné nie je.
Ku-klux-klan majú za sebou veľa prehreškov a kriminálnych činov - od bitiek, cez rabovanie a zapaľovanie domov či kostolov až po zabíjanie. Nech sa organizácia tvári ako chce - anjeličkovia to teda nie sú. Bude vám to jasné už od začiatku knihy.



Rasová tématika ma zaujíma vo viacerých ohľadov, veľmi som sa teda potešila, že sa mi do rúk dostala táto kniha od poľskej reportérky, a že si môžem obšíriť obzory aj z amerického rasizmu.
Autorka píše sviežim štýlom, jednoducho a plynulo. Dostaneme sa od úplného začiatku klanu až po dnešok, kde sa autorka osobne stretne s členmi KKK. Dostane povolenie o nich písať, ale musí dodržať jednu jedinú podmienku - všetko, čo napíše musí byť pravda. A myslím si, že ju aj perfektne dodržala.

yellow, quotes, and aesthetic imageSom veľmi rada, že som sa v knihe mohla stretnúť s viacerými názormi od rôznych ľudí. Dnešný riaditeľ KKK v Harrisone, platní členovia, budúci členovia, kňazi, černosi, ale aj bežná predavačka v obchode. Autorka sa snažila zachytiť pohľady aj detí, no v knihe sa rýchlo dočítate, že s tým veľmi nepochodila a tak vám dospelí budú musieť stačiť. Prechádzaním stránok, ale isto zistíte, že ľudia z klanu sú veľmi obozretní nato čo povedia a komu - predsa len, keď sa pred nich postaví poľská reportérka, ktorá dáva jasne najavo, že rasistka nie je. Veľakrát ich rozčúli len malé protirečenie, pretože vedia, že sa dostali do pasce a ich "biele" odpovede zrazu nie sú nijako účinné.
Ale odpoveď si našli vždy - hlavne ak sa týkala Boha a Biblie. Citáty používali veľmi radi.

"Moje máma nám říkala, jak se dělá poleva na vánoční dort. Že když se do bíle polevy dostane jen jedna kapička jiné barvy, tak už nikdy nebude sněhobíla. S lidmi je to stějne."


V knihe sú aj zaujímavé fotografie, niektoré patriace samotnej reportérke. Mnohokrát smutné a desivé, až si poviete, prečo sa vlastne niečo také deje.
Autorka si neskutočne dala záležať na histórii a poriadnom opise udalostí. Snažila sa byť objektívna, čerpať z každého zdroja, aby sa do knihy dostala pravda. Ak aj fakty boli nepodložené, nemala strach na to upozorniť.

Knihu odporúčam všetkým, kto sa chcete viac zoznámiť, či už o vzniku a fungovaní Ku-Klux-Klanu, o členoch alebo o rasizme, ktorý sa síce odohráva v Amerike, ale veľké miesto si našiel po celom svete. Osobne si myslím, že by knihu mal čítať každý, kto si myslí, že KKK poslúchajú iba Bibliu a chcú ochraňovať svoje deti. Časy sa už, takpovediac, dávno zmenili.





Hodnotím teda 5/5, za statočnosť autorky a perfektne napísané dielo.






2 komentáre:

  1. Výborná recenzia!!! Určite po knihe siahnem aj ja, veľmi ma zaujala z tvojho podania a ako si ju priblížila. Takže prvá Absyntka, ktorá sa hádam ku mne dostane čím skôr - ale majú veľký výber, takže je z čoho vyberať :D Inak, ja nikdy nepochopím rasistov - ako sa môžu nadraďovať nad druhých a myslieť si, že oni sú tí praví, oni sú ľudia :/ Mne je z toho vždy tak smutno, ale nech sa deje, čo sa deje, ľudia sa nikdy nepoučia a rasizmus tu bude, žiaľ - pokým sa nezmení človek, nezmení sa ani svet...

    P.S.: Máš nádherného psíka♥♥♥ Maj sa krásne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, vo svete vládne veľa krutosti a rasizmus je jeden z tých nezmyselných dôvodov k nenávisti. :(
      Ďakujem krásne!<3

      Odstrániť

Ďakujem Vám za komentár a majte krásny deň!